The guide "Nutrition for cirrhosis": does it really make a difference?
Ph.D., Nutrition, Université de Montréal
FRQS
Direction:
- Dre Chantal Bémeur
2019 - now
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Related Publications
Nutritional education strategies for patients with cirrhosis: A narrative review.
Manila Sophasath, Alexandre Brisset, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Patients with cirrhosis suffer from many complications, including malnutrition, which must be managed promptly and effectively by the healthcare team. Educating patients about their medical condition, the risk of malnutrition and other complications of cirrhosis, could contribute to optimal nutritional status, quality of life and general health. This review provides an overview of the literature on a variety of nutritional education strategies used with patients suffering from cirrhosis. This review also identifies barriers and facilitators which impact the adherence in using these strategies. A patient-partner contributed to this review by providing insights on different issues and concerns that patients with cirrhosis might ask themselves regarding nutritional education strategies. The patient-partner was also involved in the overall revision of the review. Articles published between the years 2000-2023 focusing on nutritional education strategies in patients living with cirrhosis were identified using Google Scholar and PubMed and were screened for inclusion in the study. All selected studies were intervention studies. A quality assessment of the included studies was conducted using the Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT). Only a few nutritional education strategies in patients with cirrhosis were documented in the literature. The strategies ranged from using traditional printed materials to advanced technologies. These strategies may prove beneficial in complementing routine interventions provided by health professionals, such as registered dietitians, in their clinical practice. This narrative review clearly highlights the need for further research to elaborate and evaluate nutritional education strategies for people living with cirrhosis. Elaborating and evaluating educational strategies in nutrition for patients living with cirrhosis will be an adjuvant to health professionals and dietitians in their clinical practice by providing them, and the patients, with targeted education resources.
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Le guide La nutrition pour la cirrhose a été élaboré par une équipe nationale d’experts et de patients. Objectifs: 1)Évaluer l’impact chez les patients cirrhotiques du Guide sur: i) le risque nutritionnel; ii) les connaissances en nutrition; iii) la qualité de vie. 2) Sonder l’appréciation du Guide. Méthodologie: Une étude randomisée contrôlée incluant 100 patients cirrhotiques du CHUM divisés en 2 groupes: Intervention (Guide+) et Contrôle (Guide-). Le risque nutritionnel, les connaissances en nutrition et la qualité de vie sont évalués à 0, 3 et 6 mois. Cinq groupes de discussion de 3 patients sont constitués afin d’évaluer l’appréciation générale du Guide. Résultats préliminaires: 42 patients sont inclus dans l'étude à ce jour: Guide+ (n=21) et Guide- (n=21). À ce jour, 21 patients ont complété l'étude: Guide+ (n=10) et Guide- (n=11). Une tendance d’amélioration des connaissances des patients Guide+ (76,0 % à 80,4 %) après 3 mois n’est pas maintenue à 6 mois (76,4 % ; p>0,05). Le risque nutritionnel a tendance à s’améliorer dans le groupe Guide+ (50% des patients initialement dénutris, 40% à 3 mois et 20% à 6 mois; p>0,05). Le risque nutritionnel est plus élevé dans le groupe Guide- (de 36,4% à 56,5% à 3 mois, à 45,5% à 6 mois; p>0,05). Les résultats préliminaires des groupes de discussion suggèrent une satisfaction globale du contenu, mais un besoin d'alléger et mieux diviser les concepts. Discussion: Ces résultats préliminaires démontrent une tendance positive d’amélioration des connaissances nutritionnelles des patients utilisant le Guide sur 3 mois non maintenue à 6 mois. Une amélioration du risque nutritionnel à 6 mois est observée. Les résultats de ce projet permettront d'optimiser la qualité des soins et de l’éducation nutritionnelle prodiguées aux patients atteints de cirrhose.
Le guide La nutrition pour la cirrhose : une ressource éducative adéquate pour nos patients ?
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Problématique: La malnutrition est l’une des complications les plus prévalentes de la cirrhose (maladie du foie chronique) et affecte la qualité de vie des patients. Objectifs: Le projet vise l’évaluation d’un Guide éducatif en nutrition pour patients avec une cirrhose en 2 volets: 1)Évaluer le guide La nutrition pour la cirrhose sur les connaissances en nutrition, qualité de vie et état nutritionnel sur 6 mois. 2)Évaluer la satisfaction du Guide par les patients. Méthode: 1)100 patients suivis au CHUM randomisés en deux groupes égaux: Intervention (Guide+) et Contrôle (Guide-). Les évaluations de l’état nutritionnel, connaissances en nutrition et qualité de vie sont réalisées à 0, 3 et 6 mois. 2)5 groupes de discussion (3 patients/groupe) pour évaluer l’appréciation du Guide. Résultats prélim. (volet 1): À ce jour, 31 patients (Guide+; n=16 et Guide-; n=15) ont complété l’évaluation à 3 mois. Les résultats démontrent une tendance d’amélioration des connaissances (de 75,4% à 79,6%) pour le groupe Guide+ vs Guide-(de 73,7% à 74,6%), (p=0.212). L’évaluation à 6 mois a été complétée par 21 patients (Guide+; n=10 et Guide-; n=11). Les résultats préliminaires démontrent que la tendance d’amélioration de connaissances du groupe Guide+ après 3 mois n’est pas maintenue après 6 mois : de 80,4% (3 mois) à 76.4% (6 mois). Discussion: Le Guide ne semble pas permettre une rétention de l’information à long terme. Élaborer une ressource éducative plus adaptée serait envisageable.
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Background: Liver disease affects 1 in 4 Canadians. One of the most common complications of chronic liver disease is malnutrition, associated with decreased quality of life. Very few studies have focused on nutritional education resources for this population rendering their development and evaluation essential. Purpose: The general objective is to assess the potential impact of the evidence-based Nutrition in Cirrhosis Guide on cirrhotic patients at the CHUM’s liver outpatient clinic. The first specific objective is to quantitatively assess nutritional knowledge, quality of life and nutritional status. The second is to qualitatively assess the patients’ satisfaction of the Guide. Methods: A randomized controlled study including 100 cirrhotic patients in 2 groups: Guide+ (n = 50) and Guide− (n = 50), is on-going. Patients are assessed for nutrition knowledge, quality of life and presence of malnutrition at baseline, 3 and 6 months. The Guide is taught to Guide+ patients for 6 months. Guide− patients do not use the Guide. The qualitative part evaluates patients’ satisfaction of the Guide through 5 focus groups (3 patients) to assess appreciation, complexity and applicability. A patient-partner participates in focus groups. Results: To date, 21 patients have completed the study: Guide+ (n = 10) and Guide− (n = 11). The preliminary results show a trend of improvement of nutrition knowledge for Guide+ patients (from 76.0% to 80.4%) after 3 months, not maintained at 6 months (down to 76.4%; p > 0.05). The Guide− patients’ knowledge remains unchanged throughout the study. There is a trend of improvement in malnutrition in the group Guide+ (50% of patients initially malnourished, 40% at 3 months and 20% at 6 months; p > 0.05), which worsened in the group Guide− (from 36.4% to 56.5% at 3 months, to 45.5% at 6 months). Preliminary results from focus groups suggest an overall satisfaction towards the content, but a need to lighten and better divide the concepts. Conclusion: A trend of improvement is denoted in patients’ nutritional knowledge over 3 months, not maintained at 6 months, and a decrease in the presence of malnutrition after 6 months. The results of this project will help optimize the cirrhotic patients’ quality of care.
Nutritional education strategies for cirrhotic patients : Evaluation of a nutrition guide.
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
BACKGROUND: In Canada, liver disease affects 1 in 4 persons. One of the most common complications of cirrhosis is malnutrition, associated with an increased risk of mortality and a decrease in the quality of life of patients. Adherence to nutrition guidelines appears to be difficult. Very few studies have focused on the development and evaluation of nutritional education resources adapted to this population. Thus, the development and evaluation of such strategies is essential. PURPOSE: The general objective of the study is to assess the potential impact of the evidence-based Nutrition in Cirrhosis Guide on cirrhotic patients followed at the CHUM’s liver outpatient clinic through a mixed-design study. The first specific objective is to quantitatively assess nutritional knowledge, quality of life and nutritional status and the second specific objective is to qualitatively assess the patients’ satisfaction of the Guide. METHOD: A randomized controlled study including 100 cirrhotic patients divided in 2 groups: Intervention (Guide+, n=50) and Control (Guide-, n=50), is on-going. All patients are assessed for nutrition knowledge (literacy questionnaire), quality of life (Chronic Liver Disease Questionnaire) and presence of malnutrition (Liver Disease Undernutrition Screen Tool). The Guide is taught to Guide+ patients for 6 months. Guide- patients do not use the Guide. At times T=0, 3 and 6 months, the same evaluations are carried out. The qualitative part evaluates patients’ satisfaction of the Guide through 5 focus groups of 3 patients each to assess general appreciation, complexity and applicability of the Guide. A patient-partner participates in focus groups. RESULT(S): 42 patients are included in the study so far: Guide+ (n=21) and Guide- (n=21). The groups are comparable in age (mean = 59.0 and 55.0 in Guide+ and Guide-, respectively; p=0.28). To date, 21 patients have completed the study: Guide+ (n=10) and Guide- (n=11). The preliminary results show a trend of improvement of nutrition knowledge for Guide+ patients (from 76.0% to 80.4%) after 3 months, which is not maintained at 6 months (down to 76.4%; p>0.05). The Guide- patients’ knowledge remains unchanged throughout the study (from 74.2% to 74.5% after 3 months, to 77.8% after 6 months; p>0.05). As for the presence of malnutrition, a trend of improvement is denoted in the group Guide+ (50% of patients were initially malnourished, 40% at 3 months and 20% at 6 months; p>0.05). Presence of malnutrition worsened in the group Guide- (from 36.4% to 56.5% at 3 months, to 45.5% at 6 months). Preliminary results from focus groups suggest an overall satisfaction towards the content, but a need to lighten and better divide the concepts. CONCLUSION(S): The preliminary results demonstrate a trend of improvement in patients’ nutritional knowledge over 3 months, which is not maintained at 6 months, and a decrease in the presence of malnutrition after 6 months. The results of this project will help optimize the quality of care for people suffering from cirrhosis.
Le guide La nutrition pour la cirrhose a été élaboré par une équipe nationale d’experts et de patients. Objectifs: 1)Évaluer l’impact chez les patients cirrhotiques du Guide sur: i) le risque nutritionnel; ii) les connaissances en nutrition; iii) la qualité de vie. 2) Sonder l’appréciation du Guide. Méthode: Une étude randomisée contrôlée incluant 100 patients cirrhotiques du CHUM divisés en 2 groupes: Intervention (Guide+) et Contrôle (Guide-). Le risque nutritionnel, les connaissances en nutrition et la qualité de vie sont évalués à 0, 3 et 6 mois. Cinq groupes de discussion de 3 patients sont constitués afin d’évaluer l’appréciation générale du Guide. Résultats préliminaires: 42 patients sont inclus dans l'étude à ce jour: Guide+ (n=21) et Guide- (n=21), comparables en âge (moyenne = 59,0 (Guide+) et 55,0 (Guide-); p=0,28). À ce jour, 21 patients ont complété l'étude: Guide+ (n=10) et Guide- (n=11). Une tendance d’amélioration des connaissances des patients Guide+ (76,0 % à 80,4 %) après 3 mois ne se maintenant pas à 6 mois (76,4 % ; p>0,05) est observée. Les connaissances des patients Guide- sont inchangées (74,2 % à 74,5 % à 3 mois, à 77,8 % à 6 mois ; p>0,05). Le risque nutritionnel a tendance à s’améliorer dans le groupe Guide+ (50% des patients initialement dénutris, 40% à 3 mois et 20% à 6 mois; p>0,05). Le risque nutritionnel est plus élevé dans le groupe Guide- (de 36,4% à 56,5% à 3 mois, à 45,5% à 6 mois; p>0,05). Les résultats préliminaires des groupes de discussion suggèrent une satisfaction globale du contenu, mais un besoin d'alléger et mieux diviser les concepts. Conclusion: Ces résultats préliminaires démontrent une tendance positive d’amélioration des connaissances nutritionnelles des patients utilisant le Guide sur 3 mois non maintenue à 6 mois. Cependant, une amélioration du risque nutritionnel à 6 mois est observée. Les résultats de ce projet permettront d'optimiser la qualité des soins et de l’éducation nutritionnelle prodiguées aux patients atteints de cirrhose.
Manila Sophasath, Yvette Mukaneza, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Problématique: La malnutrition est l’une des complications les plus prévalentes de la cirrhose et affecte la qualité de vie des patients et des proches aidants. Objectifs: Le projet vise l’évaluation de ressources éducatives nutritionnelles auprès de patients cirrhotiques, en plusieurs volets. 1)Évaluer le Guide de nutrition pour la cirrhose sur les connaissances en nutrition, qualité de vie et état nutritionnel sur 6 mois. 2)Évaluer l’impact du Guide sur la qualité de vie et perception de fardeau des proches aidants sur 6 mois. 3)Évaluer la satisfaction du Guide des patients. 4)Évaluer la réceptivité des patients à une éducation nutritionnelle via les plateformes technologiques. Méthodologie: 1)100 patients de la clinique d’hépatologie du CHUM divisés en deux groupes (n=50/groupe): Intervention (Guide) et Contrôle (sans Guide). Les évaluations de l’état nutritionnel, les connaissances en nutrition, la qualité de vie et la fonction hépatique sont réalisées à 0, 3 et 6 mois. 2)La qualité de vie et perception de fardeau des proches aidants sont évaluées à 0 et 6 mois. 3)5 groupes de discussion (4 patients/groupe) permettront d’évaluer leur appréciation du Guide. 4)100 patients qui rempliront des questionnaires (transversal) sur leur utilisation, compétences et préférences en matière de technologies. Résultats préliminaires (volet 1): 31 patients ont complété l’évaluation de 3 mois à ce jour : intervention (n=16) et contrôle (n=15). Ces résultats démontrent une tendance d’amélioration des connaissances (4,2%; de 75,4% à 79,6%) pour le groupe intervention, versus 0,9% pour le groupe contrôle (de 73,7% à 74,6%), (p=0.212). Maintenant, 18 patients ont complété l’évaluation de 6 mois: intervention (n=9) et contrôle (n=9). Les résultats préliminaires démontrent que la tendance d’amélioration de connaissances dénotée après 3 mois n’est pas maintenue après 6 mois (groupe intervention): de 75,4% à 79,6% (3 mois), à 74.4% (6 mois). Discussion: Les résultats de cette étude devraient permettre d’optimiser la qualité des soins chez les gens souffrant de cirrhose.
Evaluation of the Nutrition in Cirrhosis Guide : an implementation study.
Manila Sophasath, Yvette Mukaneza, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, C. Bémeur.
Introduction: Liver disease affects over 9 million Canadians and kills 2 million people annually worldwide. Malnutrition is the most common complication of chronic liver disease and impacts the patients quality of life. This project aims to investigate the potential beneficial impact of the Nutrition in Cirrhosis Guide, an evidence-based document developed by experts and patients. Specifically, 1)Assess the short/long-term effects on i)nutritional status; ii)nutritional knowledge; iii)quality of life; iv)liver function; and, long-term only, v)complications; vi)hospital stays. 2) Determine the Guide’s impact on the caregivers’s quality of life and burden. 3)Assess the patients’ and caregivers’ satisfaction towards the Guide. 4)Elaborate implementation steps of the Guide among this population. Methods: 160 patients from the hepatology outpatients clinic from the Centre hospitalier de l’Université de Montréal in Canada will be divided in 2 groups (n=80/group): Experimental (Guide) and Control (no Guide). Assessements will be performed by a registered dietitian at T=0, 12 and 52 weeks regarding nutritional status, quality of life, liver function and nutritional knowledge. At 52 weeks, complications and hospital stays will be documented. The caregivers’ quality of life and burden will be assessed at 0, 12 and 52 weeks. Finally, three focus groups of patients and caregivers will be randomly chosen from the Experimental group to discuss the Guide’s appreciation. Preliminary results: So far, 24 patients completed the study (67% men, 60 years old in average, and etiologies 30% NASH, 25% alcohol, 12,5% HCV, HBV and mixed etiologies, and 4% others). The results show a trend of a better nutritional knowledge in the Experimental group (n=19) compared to controls (n=5) by 10% after 12 weeks. There is yet no difference in nutritional status and quality of life. Conclusion: Overall, our results should facilitate the implementation of the Guide and, importantly, optimize the quality of care in the cirrhotic community.
Manila Sophasath, Yvette Mukaneza, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Problématique: Les maladies hépatiques touchent plus de 9 millions de Canadiens. La malnutrition est l’une des complications les plus prévalentes de la cirrhose (maladie hépatique chronique) et affecte la qualité de vie des patients et des proches aidants. Objectif: L’objectif général est d’évaluer l’impact du Guide de nutrition pour la cirrhose, un document éducatif développé par des experts et patients canadiens, basé sur des données probantes. Spécifiquement, 1)Évaluer l’effet court/moyen-long terme sur i) l’état nutritionnel; ii) les connaissances en nutrition; iii) la qualité de vie; iv) la fonction hépatique et, à long terme, v) les hospitalisations (fréquence/durée). 2)Déterminer l’impact du Guide sur la qualité de vie et perception de fardeau des proches aidants. 3)Évaluer la satisfaction du Guide des patients et des proches aidants. 4)Élaborer les étapes d’implantation du Guide. Méthodologie: 100 patients de la clinique d’hépatologie du CHUM sont divisés en deux groupes (n=50/groupe) : Expérimental (Guide) et Contrôle (sans Guide). Les évaluations de l’état nutritionnel, les connaissances en nutrition, la qualité de vie et la fonction hépatique sont réalisées par une nutritionniste aux temps T=0, 3 et 6 mois. À 6 mois, les hospitalisations sont documentées. La qualité de vie et perception de fardeau des proches aidants sont évaluées à 0 et 6 mois. Finalement, 3 groupes de discussion de 10 patients et proches permettront l’évaluation qualitative de leur appréciation du Guide. Résultats préliminaires: 25 patients ont complété le suivi court terme (67% hommes, âge moyen de 60 ans, étiologies: 30% NASH, 25% alcoolique, 12,5% virale et étiologies mixtes, et 4% autres). Les résultats démontrent que le groupe expérimental (n=20) a tendance à voir une amélioration des connaissances en nutrition de 10% par rapport aux contrôles (n=5) après 3 mois. Discussion: Les résultats de cette étude devraient permettre d’optimiser la qualité des soins chez les gens souffrant de cirrhose.
Manila Sophasath, Yvette Mukaneza, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Liver disease affects over 9 million Canadians and kills 2 million people annually worldwide. One of the most prevalent complications of chronic liver disease (cirrhosis) is malnutrition, which greatly affects the quality of life of patients and their caregivers. In this context, several nutritional guidelines for cirrhotic patients have been developed. However, the application of these guidelines seems to have important shortcomings, such as the difficulty of achieving certain nutritional goals for the majority of patients. The Nutrition in Cirrhosis guide was developed by a national team of hepatology and nutrition experts. Objectives: 1) To assess the impact in cirrhotic patients, in the short and long term, of the Guide on: i) nutritional status; ii) nutrition knowledge; iii) quality of life; iv) liver function; and, in the long term, v) complications; vi) number and duration of hospitalization. 2) Determine the impact on the quality of life and the perceived burden of caregivers. 3) Survey the appreciation of the Guide by patients and their caregivers. Method: A randomized controlled study targeting 100 cirrhotic patients at the Centre Hospitalier de l’Université de Montréal (CHUM) divided into 2 groups: Intervention (Guide) and Control (without Guide). Nutritional status (Liver Disease Undernutrition Screening Tool), nutrition knowledge (homemade questionnaire), quality of life (Chronic Liver Disease Questionnaire) and liver function (from medical charts) are assessed at t = 0, 3 and 6 months, and hospitalizations after 6 months. For the second objective, the quality of life (Short-Form 36 Questionnaire) and perceived burden (Zarit Burden Interview) of caregivers is evaluated at t = 0 and 6 months. Three focus groups of 10 patients and their caregiver, randomly chosen from the intervention group, will be created to assess their appreciation of the Guide. Preliminary results: 26 patients completed the 3-month pilot study (67% men, mean age = 60 years and etiologies: 30% non-alcoholic hepatic steatosis, 25% alcoholic, 12.5% hepatitis C, hepatitis B and mixed etiologies, and 4% other etiologies). The results show that the patients in the intervention group (n=20) have better knowledge of nutrition than the controls (n=5) (79.5 ± 7.7% vs 68.4 ± 7.9%; p=0.02) after 3 months. The control group also displayed an improvement in their quality of life after 3 months compared to t = 0 (5.10 ± 1.15 vs 5.61 ± 1.08, p<0.0005). Conclusion: The Guide seems to offer a beneficial effect on the quality of life and nutrition knowledge of cirrhotic patients after 3 months. The long-term impact of this resource still needs to be established in order to develop implementation vehicles and eventually include it in cirrhotic patient care.
The Nutrition in Cirrhosis Guide: Potential beneficial effects in cirrhotic patients and caregivers.
Manila Sophasath, Yvette Mukaneza, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Liver disease affects over 9 million Canadians and kills 2 million people annually worldwide. One of the most prevalent complica-tions of chronic liver disease (cirrhosis) is malnutrition, which greatly affects the quality of life of patients and their caregivers.The Nutrition in Cirrhosis guide was developed by a national team of hepatology and nutrition experts. Objectives: 1) To assess theimpact in cirrhotic patients, in the short and long term, of the Guide on: i) nutritional status; ii) nutrition knowledge; iii) qualityof life; iv) liver function; and, in the long term, v) complications; vi)number and duration of hospitalization. 2) Determine the impact on the quality of life and the perceived burden of caregivers. 3) Survey the appreciation of the Guide by patients and their caregivers. Method: A randomized controlled study targeting 100 cirrhoticpatients at the Centre Hospitalier de l’Université de Montréal (CHUM) divided into 2 groups: Intervention (Guide) and Control (without Guide). Nutritional status, nutrition knowledge, quality of life and liver function are assessed at t = 0, 3 and 6 months, and hospitalizations after 6 months. The quality of life and perceived burden of caregivers is evaluated at t=0 and 6 months.Threefocusgroups of 10 patients and their caregiver, randomly chosen from the intervention group, will be created to assess their appreciation of the Guide. Results (pilot study): 26 patients completed the 3-month pilot study (67% men, mean age = 60 years and etiologies: 30% non-alcoholic hepatic steatosis, 25% alcoholic, 12.5% hepatitis C, hepatitis B and mixed etiologies, and 4% other etiologies). The results show that the patients in the intervention group (n=20) have better knowledge ofnutritionthanthecontrols(n=5)(79.5 ±7.7% vs 68.4 ±7.9%; p=0.02) after 3 months. The control group also displayed an improvement in their quality of life after 3 months compared to t = 0 (5.10 ± 1.15 vs 5.61 ± 1.08, p<0.0005). Conclusion: The Guide seems to offer a beneficial effect on the quality of life and nutrition knowledge of cirrhotic patients after 3 months.
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
L’une des complications les plus prévalentes de la maladie hépatique chronique (cirrhose) est la malnutrition, qui affecte grandement la qualité de vie. Le Guide de nutrition pour la cirrhose a été élaboré par une équipe nationale d’experts en hépatologie et en nutrition. Objectifs: 1)Évaluer l’impact chez les patients cirrhotiques, à court et long terme, du Guide sur : i) l’état nutritionnel; ii) les connaissances en nutrition; iii) la qualité de vie; iv) la fonction hépatique; et, à long terme uniquement, v) les complications; vi) le nombre et la durée d’hospitalisation. 2)Déterminer l’impact sur la qualité de vie et la perception de fardeau des proches aidants. 3)Sonder l’appréciation du Guide par les patients et leurs proches aidants. Méthode: Une étude randomisée contrôlée visant 100 patients cirrhotiques du CHUM divisés en 2 groupes : intervention (Guide) et contrôle (sans Guide). L’état nutritionnel, connaissances en nutrition, qualité de vie et fonction hépatique sont évalués à t=0, 3 et 6 mois, et les hospitalisations survenues après 6 mois. La qualité de vie et perception de fardeau des proches aidants sera évaluée à t=0 et 6 mois. Trois groupes de discussion de 10 patients et leur proche aidant, aléatoirement choisis dans le groupe intervention, seront créés afin d’évaluer leur appréciation du Guide. Résultats (pilote): 25 patients ont complété l’étude pilote de 3 mois (67% hommes, âge moyen = 60 ans et étiologies : 30% stéatose hépatique non-alcoolique, 25% alcoolique, 12,5% hépatite C, hépatite B et étiologies mixtes, et 4% autres étiologies). Les résultats montrent que les patients du groupe intervention (n=20) ont des connaissances en nutrition supérieures aux contrôles (n=5) (79,5±7,7% vs 68,4±7,9%; p=0,02) après 3 mois. Le groupe contrôle voit aussi une amélioration de leur qualité de vie après 3 mois en comparaison au t=0 (5,10±1,15 vs 5,61 ±1,08, p<0.0005). Conclusion: Le Guide semble démontrer un effet bénéfique sur la qualité de vie et les connaissances des patients cirrhotiques après 3 mois.
Manila Sophasath, Mélanie Tremblay, Geneviève Huard, Christopher F. Rose, Chantal Bémeur.
Problématique : Au Canada, la prévalence de la maladie hépatique connaît une croissance exponentielle. L’une des complications les plus prévalentes y étant associée est la malnutrition, qui affecte la qualité de vie des patients par l’augmentation des risques de nombreuses complications. Objectif : L’objectif général est d’évaluer l’impact bénéfique potentiel du Guide de nutrition pour la cirrhose, un document éducatif basé sur des données probantes et sur l’expérience de patient-partenaire, qui traduit les lignes directrices en matière de nutrition et cirrhose. Les objectifs spécifiques sont d’évaluer l’état nutritionnel, la qualité de vie reliée à la santé et la fonction hépatique en plus de déterminer les connaissances en nutrition des patients cirrhotiques après l’implantation du Guide. Méthodologie : Nous visons l’inclusion de 132 patients visitant la clinique externe d’hépatologie du CHUM. Les patients seront rencontrés par une nutritionniste, qui évaluera l’état nutritionnel, la qualité de vie, la fonction hépatique et leurs connaissances en nutrition. Le Guide leur sera ensuite enseigné et fourni pour 12 semaines, pendant lesquelles un suivi téléphonique sera réalisé à chaque deux semaines. Au terme des 12 semaines, les mêmes évaluations seront réalisées par la nutritionniste. Ces patients seront comparés à un groupe contrôle d’environ 40 sujets cirrhotiques recevant des conseils nutritionnels « habituels », mais n’ayant pas accès au Guide. Résultats attendus : Les patients ayant eu accès au Guide devraient voir une amélioration au niveau des paramètres mesurés. Discussion : Les résultats de cette étude devraient permettre d’optimiser la qualité des soins chez les gens souffrant de maladies chroniques du foie.
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